imagen

 

Bones pràctiques en l’ús dels sistemes d’informació:
ús d’unitats de xarxa compartides vs. unitats de disc local

Segons l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE), les causes més freqüents de la pèrdua de dades són l’esborrament accidental i les fallades dels dispositius. Altres causes solen ser els atacs per mitjà de codi maliciós (com és el cas del conegut ransomware, o programari de segrest) i els efectes d’alguna catàstrofe natural o d’un fenomen meteorològic (com ara un incendi, una tempesta elèctrica o una inundació que afectin els equips).

Llegeix més: Butlletí n.º 62 - any 2018

imagen

 

Entreteniment i seguretat de la informació

La tecnologia de la informació i les comunicacions té un paper protagonista en la societat contemporània. Eficiència, comunicacions més bones i productivitat són algunes de les característiques de les quals ens podem beneficiar: l’avenç de les noves tecnologies permet fer tasques quotidianes telemàticament, com ara comprar entrades per a espectacles, reservar vols, accedir a la banca electrònica, emmagatzemar informació, etc.

De fet, gràcies a l’avenç de la tecnologia de la informació el sector sanitari ha millorat considerablement, facilitant l’accessibilitat dels pacients per consultar la seva història clínica o demanar cita o ajudant els professionals sanitaris en la recerca de nous tractaments de salut, en la millora de les tècniques a la sala d’operacions... en definitiva, oferint un servei de més qualitat.

Llegeix més: Butlletí n.º 61 - any 2018

imagen

 

Protegim com cal la informació sensible que enviam a través del correu electrònic?

El correu electrònic és una eina indispensable en el nostre dia a dia i, com per a tota eina corporativa, és necessari definir un ús correcte i segur de la mateixa, ja que, a més d'abusos i errors no intencionats que puguin causar un perjudici al Servei de Salut, el correu electrònic s'ha convertit en un dels mitjans més utilitzat pels ciberdelinqüents per dur a terme els seus atacs cibernètics.

De fet, els missatges de correu electrònic són transmesos en ocasions a través de xarxes públiques no segures, on poden ser capturats, llegits i fins i tot modificats per tercers tal com queda de manifest al gràfic il·lustratiu de baix:

Llegeix més: Butlletí n.º 60 - any 2018

imagen

 

Amb el Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD) augmenten les limitacions en l'ús d'aplicacions mòbils (apps) de missatgeria.

Després de l'entrada en vigor del RGPD l'ús indegut d'aplicacions de missatgeria instantània, com WhatsApp, pot dur greus sancions per a les empreses, sobretot en el cas dels centres sanitaris, que tracten dades especialment sensibles.

Llegeix més: Butlletí n.º 59 - any 2018

imagen

 

Consells de seguretat per a l'estiu

L'estiu és a la cantonada, entre altres coses, perquè tots puguem desconnectar del treball i descansar merescudament. Tanmateix, no hem de descuidar la seguretat de la nostra informació. Pensau que els cibercriminals i els incidents de seguretat no tanquen per vacances, així que, per favor, no abaixem la guàrdia.

Llegeix més: Butlletí n.º 58 - any 2018